Uw droomhuis met uw makelaar in Soest

Bekijk hier direct ons woningaanbod in Soest

De Makelaars in Soest 

  • Zeer uitgebreide kennis van de woningmarkt in Soest
  • Snelle en goede communicatie tussen makelaar en klant
  • Grote kennis van de markt in Soest
  • Ook voor uw woningaankoop in Soest

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Soest vrijblijvend voor meer informatie.
Soest is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. Een gemeente waar wij als makelaar steeds actiever zijn geworden. Op een oppervlakte van 46,43 km² wonen hier ruim 45.300 mensen. Het gebied rond Soest, Soesterberg en Soestduinen, is omringd door bossen, heide, duinen. Die staan er bekend om dat ze grotendeels worden gebruikt als oefenterrein voor het Nederlandse leger. 

Oorsprong van de naam

Vroeger werd de naam Soest gespeld als Zoys, Soyse, Suysen of Sose. Het zou ‘bron op de grens van hoge en lage grond’ of een nederzetting aan ‘zijde-oost’ kunnen betekenen.

Geschiedenis van Soest

De signalen van bewoning in Soest zijn ongeveer 11.00 v. Chr. gevonden in de Soester Duinen. De eerste keer dat Soest als dorp werd vermeld in de archieven was 1028. De eerste bewoners waren boeren en vestigden zich op de Zuid-Oosthelling van de Engh, uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Zo bleven ze beschermd tegen overstromingen van de Zuiderzee. Daarna werd de Engh ontgonnen en bemest om het bruikbaar voor akkerbouw te maken. Daarnaast liep en graasde het vee in de polders. 

Het oude boerendorpje kent ook een tijd van oorlogvoering. Soest was met regelmaat de grond waar veldslagen plaatsvonden. In 1278 vond een veldslag tussen Holland en Utrecht plaats op de Engh. Ruim een eeuw later in 1356 was een wat kleinere veldslag, tussen Hollands en Stichts leger. 

Dankzij het klooster Mariënburg dat in 1470 werd gebouwd kreeg Soest een belangrijke functie. Op september 1472 kreeg Soest daarom schepenrecht. Helaas werd het dorp in het begin van de 16e eeuw geplunderd en verbrand door Maarten van Rossum troepen. Van het klooster bleek niks over. In de 17e eeuw ontstonden Zoestdyk en ’t Hart. De eerste stond aan de weg di langs het Soesterveen gelegen was, deze dijkweg richting Baarn gaf de buurtschap zijn naam. 't Hart was een buurtschap bestaande uit turfstekers en schapenhouders. Turfsteken gebeurde overigens al in de 14e eeuw in het Soesterveen, maar intensiveerde in de loop van de 17e eeuw. De turf werd met boten, de zogenaamde pramen, over de Praamgracht naar de Eem vervoerd.

In 1650 liet een toenmalige burgemeester van Amsterdam een buitenverblijf bouwen langs de Zoestdyck, de Hofstede aen Zoestdijck, het huidigePaleis Soestdijk, dat in het Baarnse gedeelte van Soestdijk ligt. In 1674 liet Willem III van Oranje het verbouwen tot jachtslot. Soestdijk werd een dorp met een aantal grote buitens, net als Baarn, terwijl Soest zelf een boerendorp bleef. Soestdijk was rond 1890 een dorp waar vooral rijkelui uit Amsterdam zich vestigden. Zo waren er veel landhuizen, maar ook verschillende hotels. De rijken kwamen naar Soestdijk vanwege de schone lucht en de mooie natuur.

Rond 1900 was Soest nog maar een klein dorpje. Er woonden maar zo’n 4700 mensen. In 1895 ging de Soester Paardentram rijden en in 1898 werd Soest met de Stichtse Lijn aangesloten op het spoorwegennet. Toen ging het langzaam veranderen. In 1920 begonnen Soest en Soestdijk dichter naar elkaar te groeien in grootte. In de jaren dertig van de vorige eeuw groeide Soest-Zuid en Soestduinen dankzij de bouw van riante villa’s. In de jaren ’60 werd Soest meer en meer gemoderniseerd. Een aantal buitens werden geplaatst om plaats te maken voor extra land voor tuinen en woningbouw. Herenhuizen op de hoofdstraat van Soestdijk maakten plaats voor winkels en sociale woningbouw.  De meest recente uitbreiding is de Boerenstreek, die vanaf 1997 in vier delen gebouwd is.

Natuur in Soest

Trek de mooie natuur in van Soest. Dan doe je het beste op de fiets. Fietsen is zeker de beste manier om zo goed mogelijk van het mooie landschap in het gebied van Soest te bewonderen. Fietsen kunnen uiteraard ook gehuurd worden. Neem ook de fietsboot om ook een stuk van het waterlandschap te ervaren. 

Met een wandeltocht door een van de toegankelijk gemeentebossen en – duinen kan een natuurliefhebber ook goed vertoeven in Soest. De gebieden omvatten totaal 588 hectare. Er zijn vijf wandelroutes uitgezet in deze gebieden. 

De vrij toegankelijke gemeentebossen en -duinen omvatten 588 ha. Er zijn vijfwandelroutes uitgezet in dit gebied. Verder zijn er nog bossen die eigendom zijn van Utrechts Landschap, de Vereniging Natuurmonumenten of van het ministerie van Defensie zoals De Vlasakkers. De bossen ten oosten van de Wieksloterweg zijn gedeeltelijk eigendom van het landgoed Pijnenburg, gedeeltelijk van Natuurmonumenten of van enkele particulieren bosbezitters. Het overgrote deel van deze bossen is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook ruiters mogen hier met het paard komen, hiervoor is wel een ruiterplaatje nodig (verkrijgbaar bij de gemeente Soest).  Het terrein De Stompert is opengesteld voor wandelaars. De Vlasakkers is alleen in de weekenden opengesteld voor wandelaars, mits er geen militaire oefeningen zijn. Is dat wel het geval, dan zijn de Vlasakkers ook in het weekend gesloten. Voor meer informatie kun je altijd terecht bij uw makelaar in Soest.

Cultuur in Soest

Als makelaar in Soest moeten we aanraden om het Paleis Soestdijk te bezoeken. Het Paleis is het hele jaar geopend op vrijdag t/m zondag en in de schoolvakanties. De openingstijden en programmering verschillen per seizoen. Uitgebreide informatie over een bezoek aan paleis Soestdijk vindt u op www.paleissoestdijk.nl. Op een originele en historische manier Soest beter leren kunnen doe je met een huifkartocht of met de paardentram. De Stalhouderij Klein Middelwijck neemt je langs de meest bewonderingswaardige plekjes van Soest. Voor meer kunst en cultuur bezoek je een van de allermooiste openluchttheaters van Nederland. Deze ligt aan de rand van de Soester Duinen (Soesterbergsestraat 140), met plaats voor ruim duizend cultuurliefhebbers. 

Voor vragen kun je altijd terecht bij uw makelaar in Soest.