Voor uw rietgedekte woning met uw makelaar in Laren

Zoek nu in het woningaanbod in Laren.

De makelaar in Laren

  • Veel ervaring in de woningmarkt in het Laren
  • Prettige en snelle communicatie tussen de klant en makelaar
  • Zeer ruime marktkennis in Laren
  • Voor aan- en verkopen van een woning in Laren

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Laren vrijblijvend voor meer informatie.

De plaats en gemeente Laren ligt in de provincie Noord-Holland. Laren staat, net als de buren Blaricum, bekend als een van de rijkste gemeenten van Nederland. Op een oppervlakte van 12,37 km2 (waarvan 0,19 km2 water) wonen ruim 10.800 mensen. Vroeger maakte Laren deel uit van het Kanton Naarden.

Oorsprong van de naam

De naam komt van Larelcarspell, Laoren, Laare, een 'Laar' is een open plek in het bos.

Geschiedenis van Laren

De eerste mensen die in Laren woonden vormden het Trechterbekervolk, ook wel bekend als hunebedbouwers. Laren was namelijk een van de oudst bebouwde plekken in ’t Gooi. Dit was rond 2500 voor Christus. Later kwamen daar Fries-Saksische mensen wonen. De bisschop van Utrecht stichtte in 1085 het kapittel Sint Jan op de heuvel, tegenwoordig bekend als Sint Janskerkhof. 

Eeuwen terug was Laren een boerendorp waar de weefindustrie de belangrijkste bron van inkomsten was. Na aanleg van de tramlijn naar Hilversum en Amsterdam in 1892 kwamen er meer soorten mensen in Laren te wonen. Toen is het ook een kunstenaars- en forensendorp geworden. In de 19e eeuw werd ’t Gooi ontdekt door kunstenaars die een school stichtten, tegenwoordig bekens als De Larense School. Bekende kunstenaars uit Laren zijn Anton Mauve (leermeester van Vincent van Gogh), Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Sluijters. In de dorpskern zijn tegenwoordig geen functionerende boerderijen meer te vinden. Dat komt omdat Laren sinds eind van de jaren ‘80 meer een forensendorp is geworden voor welgestelde mensen met nieuw geld.

Natuur van Laren

De Historische Kring van Laren heeft de geschiedenis van het dorp in kaart gebracht. De oorsprong van de door mensenhand gemaakte en landschappelijke monumenten, de invloed van de Erfgooiers, de bijzondere huizen… u kunt het zien en beleven. Als makelaar in Laren kunnen we natuurliefhebbers aanraden om een fietstocht of wandelroute door het dorp te maken. Er is hier veel afwisselende natuur te bewonderen. Van zand tot heide. 

Cultuur van Laren

Vanwege de voorgeschiedenis van Nederlandse kunst is de kunst nog steeds een belangrijke traditie in de gemeente Laren. Jaarlijks wordt de Atelierroute georganiseerd in de tientallen ateliers waar kunst van wereldklasse is ontstaan. Veel van deze kunst is te zien in het Singer Museum, dat landelijk bekend staat om zijn speciale tentoonstellingen. Als makelaar in Laren kunnen wij adviseren om een bezoek aan het museum te combineren met een lunch of diner in een van de twaalf restaurants in het centrum van Laren. In de zomer is een bezoek aan de beroemde poffertjeskraam op de Brink een aanrader. Laren is niet groot, maar je hebt er alles: uitgaan, winkelen, theater, veel kunst, uit eten gaan, terrasjes, wijde natuur, kermis, sport, historische monumenten, markten en meer. In het Brinkhuis naast de Sintjans-basiliek is meer informatie te vinden over wat er te doen is in Laren.