Op zoek naar een passende woning met uw makelaar in Huizen

Ga direct naar ons woningaanbod in Huizen

De makelaar in Huizen

  • Zeer uitgebreide ervaring op de woningmarkt in Huizen
  • Snelle en goede communicatie tussen klant en makelaar
  • Grote marktkennis in Huizen
  • Voor uw woning aan- en verkoop in Huizen

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Huizen vrijblijvend voor meer informatie.

Huizen is een plaats en gemeente in ’t Gooi waar wij als makelaar actief zijn. Er wonen ruim 41.000 inwoners in de totale gemeente op een oppervlakte van 23,33 km², waarvan ruim 7,5 km² water. Als makelaar in Huizen weten we dat de plaats binnen ‘t Gooi bekend staat om de relatief jonge bevolking. Door de eeuwen heen is er veel veranderd aan Huizen voordat het de plaats is geworden die we nu kennen. In het begin was het slechts een vissers- en boerendorpje. Dat veranderde in de 19e eeuw.

Oorsprong van de naam

In de 14e eeuw kreeg Huizen zijn naam, omdat het als eerste dorp binnen ’t Gooi stenen huizen had. Het was destijds de snelst groeiende gemeente in het gebied. 

Geschiedenis van Huizen

Hoewel het gemeentewapen van Huizen, een melkmeisje, verwijst naar het houden van koeien, kon je destijds niet spreken van grootschalige veeteelt. Het dorp Huizen is een van de weinige binnen ’t Gooi die vissen als voornamelijk middel bestaan had aan het eind van de 17e eeuw. Daarvoor waren landbouw en huisnijverheid de belangrijkste bronnen van inkomst. Er was gemeenschappelijk gebruik van heiden en weiden, de zogenaamde meentgronden.

In de 19e eeuw, waar dankzij de bouw van een haven in 1854 de visserij opbloeide, werd door Huizers voornamelijk gevist op de Zuiderzee, maar door enkelen ook op de Noordzee. Dankzij de visserij was er ook sprake van een grote vishandel. In het dorp bestonden 18 visrokerijen waar haring tot bokkingen werden verwerkt. De bokking werd veel geëxporteerd naar Duitsland. Vanwege het grote aantal van de visserijen, scheepswerven, mandenmakers en visverwerking, was Huizen in de 19e eeuw een van de belangrijkste vissersplaatjes in het gebied rond de Zuiderzee. Dat daalde behoorlijk in het begin van de 20e eeuw toen Duitsland een verbod legde op de import van Hollandse bokking. De aanleg van de Afsluitdijk was helemaal een strop voor de vissers. Hierdoor werd de kaashandel grootschaliger opgepakt in de gemeente. 

Daarnaast was er nog een grote bron van nijverheid voor de Huizers. In de 19e eeuw werd een grote kalkfabriek gebouwd. Schelpen werden volgens een procedure tot kalk verbrand in de grote ovens. Er bleek ook grootschalige voorraden van zand van goede kwaliteit in de nabijgelegen grond te liggen. Vanaf 1972 is geen vergunning tot afgraving meer gegeven. Het laatste zand is gebruikt voor de inrichting van het stadspark. De kalkfabriek verdween in het begin van de jaren tachtig uit het havenbeeld. De karakteristieke ovenschoorstenen zijn bijna allemaal 1989 afgebroken; enkele ervan zijn nog terug te vinden in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Net als Hilversum heeft Huizen veel betekent voor de geschiedenis van de Nederlandse televisie. Tijdens de jaren '20 bouwde de NSF diverse zenders en zendantennes in Huizen. Vanaf 1928 vonden vanuit Huizen de uitzendingen plaats door de voorloper van de Wereldomroep, Philips Omroep Holland-Indië.

Net als in de meeste plaatsen in ’t Gooi, werd Huizen na de bouw van villawijken, een aantrekkelijke woonplaats voor mensen met een goed betaalde baan in Amsterdam. Vooral na de oorlog werd de bebouwing veel uitgebreider. In 1967 werd Huizen de Gooise groeikern en werd de Oostermeent bebouwd. In 1995 werd het bouwproject ‘Vierde Kwadrant’ gestart. Kenmerkend zijn ook de ‘Piramide’ woningen en de ‘Sfinxwoningen’ langs het Gooimeer. 

Natuur in Huizen

Als makelaar in Huizen kunnen we natuurliefhebbers aanraden om de haven te bezoeken vanwege de rijke vissershistorie. Rond het gebied bij het water is van alles te zien en te ondernemen. De Botterwerf is een aantal jaar geleden gebouwd en deze brengt het vissersverleden weer tot leven. Ook aan de haven ligt het restaurant De Haven van Huizen waar je elk seizoen kunt genieten van een drankje, lunch of diner. Bij het water wordt in de zomer ook volop gesurft, maar ook gewandeld aan de waterlijn. 

Cultuur in Huizen

Voor een heerlijk verwendagje ben je welkom in de Health & Spa in hotel Newport. Hier kun je op afspraak terecht voor een gezichtsbehandeling, manicure, pedicure, massage en meer. Het hotel beschikt ook over een Frans/Europees restaurant. Huizen beschikt ook over veel knusse B&B’s, soms ook met uitzicht op het water. 

Sportliefhebbers kunnen ook hun ei kwijt in de gemeente. Huizen kent twee populaire voetbalclubs. De tribunes zijn altijd bomvol tijdens wedstrijden. Verder is er een skiclub, genaamd Wolfskamer, die opgericht is in 1976 op het sportpark. Deze borstelbaan is de grootste van heel Nederland. Ook is er in de bossen één van de oudste openluchtzwembaden van ’t Gooi: Zwembad de Sijsjesberg, opgericht in 1953.

Kunstfanaten kunnen terecht bij het leuke Kunst Cultuur Café voor kunst muziek en dans. Ook is er een beeldroute uitgezet, waar beelden en gedenktekens te bewonderen zijn.

In de zomer zijn er veel evenementen, zoals de Het Brugfeest, zeilcollege Kooimand, Huizerweek, Huizer Botterdag, Oldtimer festival en South Sea Jazz en meer. Uw makelaar in Huizen adviseert u graag.