Voor uw perfecte woning met uw makelaar in Eemnes

Zoek direct in het woningaanbod in Eemnes.

De makelaar in Eemnes

  • Jarenlange ervaring met de woningmarkt in Eemnes
  • Goede communicatie tussen klant en makelaar
  • Zeer ruime marktkennis in Eemnes
  • Ook voor aankopen van uw woning in Eemnes

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Eemnes vrijblijvend voor meer informatie.

Eemnes is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. Op een oppervlakte van 33,67 km² wonen hier zo’n 8.800mensen. 

Oorsprong van de naam

De naam is voor het eerst in de archieven gezien op een oorkonde uit 1269. ‘Eenmes’ is te herleiden uit het woord 'eem' (rivier) en het historische woord 'nes' (landtong). 

Geschiedenis

Voordat er mensen woonden in Eemnes, was het gebied een moerasachtig landschap aan de monding van de Eem. In 1170 werd er tijdens een stormvloed een gat geslagen in de veenrug tussen de plaatsen Staveren en Enkhuizen. Hierdoor kon het water uit het midden van Nederland gemakkelijker zijn weg vinden naar de Waddenzee. Het waterpeil daalde sterk als gevolg en de gebieden werden ontgonnen. Rond 1200 ontstond, waar nu Eembrugge ligt, het dorp Ter Eem. Enkele inwoners van Ter Eem gingen het moerasgebied aan westelijke kant van de Eem ontginnen. Dat werd gedaan vanuit een landtong in de bocht van de rivier van de Eem tegenover Ter Eem. Daar komt dus de oorsprong van de plaatsnaam van Eemnes vandaan. 

De stad bestond uit Eemnes-Binnen, bestaande uit vooral boerderijen langs de Wakkerendijk, en Eemnes-Buiten (tegenwoordig kortweg ‘Eemnes’ genoemd) met voornamelijk nieuwbouwwijken. De twee delen kregen apart van elkaar stadsrechten. Eemnes-Binnen in 1439 en Eemnes-Buiten eerder, namelijk in 1345. Voordat Eemnes-Binnen en – Buiten stadsrechten ontvingen, maakten ze deel uit van Eembrugge. In Eemnes-Buiten kun je nog altijd een paar oude huizen van de vroegere dorpskern zien en een oud raadhuis aan de Wakkerendijk tot voorkort gebruikt wordt als restaurant Wakker.

In 1811 werden Eemnes-Buiten en -Binnen samengevoegd tot één Eemnes. Toen woonden er 1148 mensen. Lange tijd veranderde er weinig aan dit karakteristieke dijkdorp. Eén lange dijk (Wakkerendijk) met aan de westkant huizen. Vanaf die dijk stond het plaatsje in verbinding met Laren. In de twintigste eeuw waren er meer veranderingen. In 1932 hoefde de dijk in Eemnes het zeewater niet meer te weren in de winter vanwege de aanleg van de Afsluitdijk. Een aantal jaren geleden werd de dijk ook gedeeltelijk afgegraven. Vanaf 1970 kwam er meer woningbouw in de Zuid- en Noordbuurt, de Rijksweg A27 werd aangelegd en er ontstond ruilverkaveling. Boerderijen, waar eeuwenlang het ambacht werd uitgevoerd, werden verlaten en de boerenbedrijven verhuisden naar de grote open polder. Rijke burgers maakten van de oude boerderijen ruime woningen. 

Cultuur in Eemnes

Eemnessers houden van hun stad en de kunst. Er worden regelmatig kunstvoorstellingen georganiseerd. Zo wordt er in september een kunstroute aangelegd voor belangstellenden, waar 46 kunstenaars zich voor aan hebben gemeld. Er is natuurlijk meer te doen in Eemnes. Er zijn tal van sportverenigingen, waaronder ook een Golfclub. Een populair stekje voor toeristen en stadbewoners is de Theetuin, een karakteristiek theehuis en winkeltje waar ook workshops, wandelroutes, spelmiddagen en andere activiteiten worden georganiseerd.

Natuur in Eemnes

Voor liefhebbers van natuur en specifiek watergebieden, is Eemnes een perfecte plek om te wonen. Het waterrijke natuurgebied is ideaal voor watersporters, fietsers en wandelaars. Voor een mooie rit over het water kun je ook gaan met de fietsboot de Eemlijn. Deze vinden we als makelaar in Eemnes een aanrader. Geniet hier van de rust van het rivierenlandschap. Ook in het polderlandschap zijn er tal van aangename fiets- en wandelroutes. In het natte veengebied groeien vele zeldzame planten zoals valeriaan, kattenstaart en pijlkruid. Ook zijn hier weidevogels zoals grutto’s en kieviten te bewonderen. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw makelaar in Eemnes.