Voor uw ideale woning met uw makelaar in Bussum

Bekijk direct ons woningaanbod in Bussum en omstreken.

Makelaar in Bussum

  • Ruime ervaring met de woningmarkt in Bussum
  • Snelle en goede communicatie tussen klant en makelaar
  • Uitgebreide marktkennis in Bussum
  • Voor uw woningaankoop in Bussum

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Bussum vrijblijvend voor meer informatie.

De gemeente Bussum is de onderbuur van Naarden en een van de dichtstbevolkte dorpen in ’t Gooi. Het inwonersaantal stabiliseert momenteel rond de 32.500 personen op een oppervlakte van 8,15 km. 
Oorsprong van de naam

De officiële oorsprong is nooit ontdekt. Men neemt aan dat Bussum is afgeleid van Bos-hem, wat "huis in het bos" betekent.

Geschiedenis van Bussum

De gemeente Bussum beschikt over een bewonderingswaardige geschiedenis. Hoe oud het precies is is niet bekend. De eerste keer dat het dorp genoemd wordt is in archieven uit begin van de 14e eeuw. Toen bestond Bussum vooral uit veel heidevelden en hier en daar een boerderij en veekooi. Vanaf 1369 stond Bussum onder het bestuur van buurdorp Naarden. Na honderden jaren van vechten tegen de onderdrukking bereikt het dorp in 1817 zijn zelfstandigheid. 

Het boerendorpje groeide na de aanleg van het spoor in 1874 snel uit van een dorp met een paar honderdeninwoners tot een groot dorp, inmiddels met zo’n 32.000 inwoners. De grote steden zijn op eens beter bereikbaar voor Bussumers en Bussum andersom beter bereikbaar voor de stedelingen. Rijke families met goedbetaalde banen in Amsterdam, ontdekten de rust en ruimte in Bussum en settelden zich hier. Bussum groeide uit tot een heus forensendorp. 

Ook voor de ontwikkeling van media heeft Bussum een bijzondere rol gespeeld. De allereerste televisie-uitzending vond plaats vanuit de Irenekerk. Het bedrijf Philips had specifiek voor dit kerkje gekozen als studio, ondanks adviezen van de overheidscommissie om voor Hilversum te kiezen. Helaas maakte een brand in 1971 een einde aan ‘Studio Irene’ en daarmee aan de televisie-industrie in Bussum. De televisiestudio’s in Hilversum waren de beste optie om de studio te vervolgen.

Natuur in Bussum

Bussum is rijk aan omringende natuur maar ook in het centrum van het dorp is genoeg groen dankzij de grote tuinen bij de riante landhuizen en villa’s. Voor een middag winkelen kun je terecht in de knusse winkelstraten om daarna een drankje te doen bij een van de gezellige cafés. Of ga de natuur in. Bijvoorbeeld een prachtige wandeling over de Bussummer- en Westerheide, Bussums Bloei of Franse Kampheide. Als makelaar in Bussum kunnen wij uw uitgebreid informeren over de natuurgebieden rond Bussum.

Cultuur in Bussum

Als makelaar in Bussum kunnen we u vertellen dat er aan cultureel erfgoed geen gebrek is in Bussum. Het dorp kent een verleden als schrijversdorp (Nescio kwam lopend uit Amsterdam), een muziekdorp (sommige verenigingen bestaan al 100 jaar), een architectendorp (kijk naar huizen van De Bazel, Berlage, een kerk van Cuypers), een theaterdorp en zoals hierboven genoemd een televisiedorp. Tegenwoordig zijn er ook tal van monumenten te bezichtigingen. De villawijk is bijvoorbeeld een groot monument op zichzelf. Daarnaast zijn veel kunstwaren in de openlucht te bewonderen. Een van de meeste bekende culturele plekjes in Bussum is het Spant, een theater en congrescentrum waar veel voorstellingen en congressen worden gehouden. 

Het cultureel seizoen wordt in Bussum jaarlijks geopend in augustus/september met Bussum Cultureel. Tijdens dit driedaagse evenement is er van alles te doen voor jong en oud: voorstellingen, muziekoptredens, openluchtfilm en een gezellige markt. Verder worden er verschillende kunstactiviteiten voor kinderen georganiseerd. Ook begint de kunstweek van de stichting Artes dan met diverse kunstzinnige activiteiten in het centrum van Bussum.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw makelaar in Bussum.