Voor uw ideale woning met de makelaar in Blaricum

Zoek direct in ons woningaanbod in Blaricum

Uw makelaar in Blaricum 

  • Jarenlange ervaring van de woningmarkt in Blaricum, onze thuishaven
  • Uitstekende en snelle communicatie tussen klant en makelaar
  • Grote marktkennis in Blaricum
  • Ook voor uw woningaankoop in Blaricum

Gevestigd in Blaricum, thuis in het Gooi!

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Blaricum vrijblijvend voor meer informatie.

De gemeente Blaricum ligt in het zuidoostelijke deel van de provincie Noord-Holland en in het oostelijke deel van het Gooi.

Blaricum wordt begrensd door de gemeenten Laren, Eemnes en Huizen. Blaricum is een dorp dat de identiteit uit het verleden lang heeft vast gehouden, kronkelweggetjes en bestrate paadjes slingeren in het oude dorp langs (omgebouwde) boerderijen, werkmanswoningen, atelierwoningen en villa’s.

Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland over die zo omgeven zijn door de natuur als Blaricum. Aan de ene kant is het rijk aan bos, heidevelden en aan de andere, noordelijke, kant grenst het aan strand en water. Recreëren en wonen loopt naadloos in elkaar over. Als erkende makelaar van Blaricum kunnen wij u garanderen dat het een zeer prettige plek is om te wonen. Op een gebied van 15,56 km² wonen bijna 10.000 mensen. Over enkele jaren, als de bouw van de Blaricummermeent klaar is, zal dat toenemen met ongeveer 2.000 inwoners.

In Blaricum treft men ook nog de overblijfselen van vroegere woonvormen aan, zoals een uitgestrekt perceel landbouwgrond van de vroegere eng, bebouwd met rogge en hier en daar nog met boekweit. Zelfs een bijenschans ontbreekt niet. Het grillige, kronkelende stratenpatroon, karakteristiek voor Blaricum, is ook toegepast in de grote nieuwbouwwijk de Bijvanck, die op twee kilometer van het oude dorp ligt.

Oorsprong van de naam

In de archieven duikt Blaricum het eerst op in 1343. De naam zou kunnen worden verklaard uit de samenstelling van de persoonsnaam Bladheri, met het achtervoegsel -inga en het woord heem (woonplaats). Andere namen voor Blaricum zijn Blaercom, Blarikom en Blaren.

Geschiedenis van Blaricum

Net als veel dorpen in ‘t Gooi begon Blaricum ook als een boerendorpje. In het natuurrijke dorp zie je nog steeds kenmerken van de agrarische geschiedenis. Bijvoorbeeld de oudere boerderijen met rieten daken in het hart van het dorp die omringd worden door prachtige villa’s. 

In de 10e eeuw vestigden de eerste mensen zich in het Blaricumse bosgebied. Toen werd de streek nog Naerdincklandt genoemd. De toenmalige inwoners verbouwden de grond voor hun boerenbedrijf, voornamelijk voor de veeteelt en het zaaien van oogsten van kleine akkers. Zo ontstond Blaricum als brinkdorp en dat bleef zo tot ongeveer 1920. Rond 1875 ontdekten buitenstaanders ook de aantrekkingskracht van de natuur van ’t Gooi. Geen boeren, maar kunstenaars, schrijvers, dichters, intellectuelen en rijke Amsterdammers vestigden zich hier en veranderden de opbouw van de Blaricumse samenleving. Tussen de rieten boerderijen werden rijke villa’s gebouwd. Om de boerderijgeschiedenis te behouden is de kern van Blaricum in 1967 aangewezen als beschermd dorpsgezicht door de Monumentenwet. De verandering van boerendorp naar villawijk bereikte zijn piek in 1973, toen werd de wijk Bijvanck gebouwd om te voorzien in de behoefte naar huisvesting. 

De agrarische productie vormde vele eeuwen het belangrijkste bestaansmiddel. Het agrarische bedrijf werd grotendeels uitgeoefend op de “meenten” (gemeenschappelijke weidegronden), eigendom van de in 1973 ontbonden vereniging “Stad en Lande van Gooiland”. De leden van de vereniging waren de “erfgooiers”. Het lidmaatschap van deze vereniging kon alleen worden verkregen door vererving.

Gemeentewapen

Verscheidene gemeentewapens in het Gooi herinneren nog aan het agrarisch verleden. In het wapen van Huizen komt nog een melkmeisje voor. In dat van Hilversum en Bussum boekweitkorrels, terwijl Blaricum drie blauwe korenbloemen op een zilveren veld in haar wapen draagt. Het wapen van Blaricum werd op 14 april 1897 aan de gemeente door de Kroon verleend. De formele beschrijving van het wapen van Blaricum: “In zilver, een uitgerukte korenbloemplant met drie bloemen van lazuur, de stengel en wortel van sinopel”.

Natuur in Blaricum

Een wandeling door het dorp zelf in al een fijne ervaring voor de natuurliefhebber. Maar Blaricum heeft meer te bieden. Genieten op het strand langs het Gooimeer, bekijk prachtig bloemen in De Gooise Heemstuin of maak een boswandeling in het Warandepark of de Blaricummerheide. Maak bij de laatste kennis met een kudde van maar liefst 40 schapen voor het historisch dorpsgevoel. Ook de moeite waard is een bezoek aan het hoogste punt van ’t Gooi: de Tafelberg, deze ligt 36,4 meter boven het NAP. 

Cultuur in Blaricum

Het centrum van het dorp is een monument op zich. Verder telt Blaricum nog 69 rijksmonumenten. Het dorp is een verademende rust in de drukke Randstad. Het heeft goede en gezellige horecagelegenheden, leuke en bijzondere winkels. De beroemde ijssalon De Hoop is een echte toeristentrekker maar ook onder dorpsgenoten al 70 jaar een begrip.