Uw perfecte woning met de makelaar in Baarn.

Direct zoeken in ons woningaanbod in Baarn.

De Makelaars in Baarn 

  • Kennis van de woningmarkt in Baarn
  • Snelle en prettige communicatie tussen klant en makelaar
  • Grote marktkennis in Gooi en Eemland
  • Ook voor uw woningaankoop in Baarn

Staat u op punt van het kopen of verkopen van een huis, vraag uw makelaar in Baarn vrijblijvend voor meer informatie.

De gemeente Baarn is een stad in de provincie Utrecht, gelegen aan de rivier de Eem. Op een oppervlakte van 33,03 km² wonen hier ongeveer 25.000 mensen. De stad Baarn staat vooral bekend als gemeente van de Koninklijke residentie, toen koningin Juliana op Paleis Soestdijk woonde.

Oorsprong van de naam

De naam ‘Baarn’ wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1280. Wat de oorsprong van de naam 'Baarn' is, is echter tot de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk. De voor de hand liggende betekenis is dat de naam een verwijzing is naar ‘een gebied waar veel brandstof te delven is’. Barneveld betekent bijvoorbeeld ‘een veld waar brandstof te halen is’.

Geschiedenis van Baarn

Baarn valt onder de nederzettingen die in de twaalfde eeuw ontstonden vanwege de groei van de bevolking en de vraag naar meer en grotere dorpen door kruistochten en handelsbetrekkingen in de omringende regio’s. Het begon als een dorp aan de Leestraat dat maximaal uit een twintigtal boerderijen heeft bestaan. In de veertiende eeuw verplaatste het centrum van het dorp zich naar de Brink. Hier is in de eerste helft van de veertiende eeuw de Pauluskerk gebouwd. Rond 1350 ontving Baarn stadsrechten van de bisschop van Utrecht. De inwoners kregen het recht van zelfbestuur van het dorp. Het recht van poorterij is echter nooit verleend aan Baarn, daarom heeft de gemeente nooit een omringende muur of wal gehad.

Anno 1500 telde Baarn negenhonderd inwoners. Dit aantal daalde in 1633 naar 650 inwoners. De oorzaak had te maken met oorlogen in die tijd. Een groei ontstond weer in de tweede helft van de achttiende eeuw en rond 1830, toen steeg het naar 1800 inwoners. Die groei werd mogelijk gemaakt door bouw van fabrieken en de nodige arbeiderswoningen. Daarbij ontstonden spinscholen en de patisserie De Ruyter aan de Brinkstraat, beroemd om haar gestampte muisjes.

In de Gouden Eeuw werd Baarn een aantrekkelijke woonplaats voor hoofdstedelijke kooplieden en patriciërs uit Amsterdam. Zij lieten riante zomerverblijven en jachthuizen bouwen in Baarn, zoals Soestdijk, buitenplaats Groeneveld en hofstede De Eult. Baarn werd pas echt een villadorp toen de handel en industrie toenam als gevolg van de aanleg van spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort in 1874. Rijke families bouwden hier wederom hun zomerhuizen en villa’s. Velen kozen Baarn als hun laatste woonplaats. Dit gaf Baarn destijds de bijnaam ‘het groene graf’. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er flats en bungalows in plaats van enkele villa’s. Toch zijn de oude charmes, zoals de boomrijke lanen in de dorpskern nog steeds te bewonderen.

Natuur in Baarn

Als makelaar in Baarn vinden we de combinatie van natuur met culturele of historische waarde een van de krachten van de stad. Zoals bij het indrukwekkende kasteel Groeneveld. Het werd rond 1710 gebouwd door koopman Marcus Mamuchet om te kunnen genieten van het buitenleven. Iets wat je tot de dag van vandaag hier nog steeds kunt doen. Het kasteel is voor publiek en zakelijke bijeenkomsten dagelijks toegankelijk.  

De rivier de Eem is een prachtige plek om de natuur te ervaren. De rivier is uniek, want het is de enige rivier in Nederland die begint en eindigt binnen het land. Baarnaren verzamelen zich hier met mooi weer voor waterpret en gezelligheid langs de zomerdijk. 

Als makelaar wijzen wij u graag op een geweldig stuk natuur in de Vuursche, een groot natuurgebied tussen Baarn, Soest, Maartensdijk en Hilversum. In dit natuurgebied ligt Lage Vuursche: een pittoresk bosdorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Baarn. Naast de achttiende- en negentiende-eeuwse landhuizen, zijn er tal van gezellig horecagelegenheden om te vertoeven. De Lage Vuursche is populair onder inwoners uit de buurt en toeristen. Jaarlijks bezoeken ruim twee miljoen mensen het gebied voor een wandeling of fietstocht door de bossen, vertier op de midgetgolfbaan, voor het grote klimbos of een lekker hapje eten in de naastgelegen restaurants.

Cultuur in Baarn

De villa’s zijn een prachtig stukje cultuur op zich. Nieuwe villa’s hebben namelijk twee verdiepingen, waarvan velen vaak een torentje hebben met een uitzicht op de Zuiderzee. Een prachtig gezicht in de kern van de stad. Naast de prachtige huizen heeft Baarn nog veel meer bezienswaardigheden te bieden waarvan veel (rijks)monumenten, onder andere: Paleis Soestdijk, Kasteel Groeneveld, Amaliapark, De Brink, Lage Vuursche en kasteel Drakestein, De Naald van Waterloo en de Koninklijke wachtkamer op het treinstation van Baarn. Twee delen van de gemeente zijn beschermd dorpsgezicht, namelijk Het Rode Dorp en Prins Hendrikpark. 

Het winkelgebied ligt in Baarn centraal: 70 procent van alle winkels in de stad ligt in het centrum. Het bekende middelpunt is het plein De Brink met een muziektent, goede restaurants, terrassen en cafés. Aan De Brink ligt ook het monument de Pauluskerk. 
Een geliefd stukje cultuur is het Theater De Speeldoos Baarn. Hier kun je genieten van cabaret, toneelstukken, dansvoorstellingen of films. Uw makelaar informeert u graag.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw makelaar in Baarn.